Debat en kunst over eenzaamheid en sociale cohesie

Op 14 februari organiseerde de RVS een symposium over eenzaamheid op een bijzondere locatie: de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag.

Sprekers en genodigden bespraken de vele facetten van dit maatschappelijk relevante onderwerp.

Eind 2016 presenteerde de RVS het kerstgeschenk, met een groot aantal bijdragen over eenzaamheid. Het symposium was daarop een verdere verdieping. Dat leverde veel aanvullende en waardevolle ideeën op.

Sociale cohesie

Raadslid Dick Willems besprak de drie o’s van eenzaamheid: onmisbaar, onvermijdelijk, onaanvaardbaar. Hij voegde er een vierde o aan toe: onoplosbaar, maar plaatste daar nadrukkelijk een vraagteken achter. Eric van der Burg, wethouder in Amsterdam, noemde de sociale cohesie tussen mensen als belangrijkste remedie tegen vele vormen van eenzaamheid. De deelsessies leverden veel inspiratie op, die de RVS als input gebruikt voor het uiteindelijke advies, dat komend voorjaar zal verschijnen.

Na het symposium opende eregast Willeke Alberti de expositie “Loneliness and the city”, met werken van studenten van de KABK. Deze expositie weerspiegelt op een unieke manier de diversiteit, complexiteit en gelaagdheid van eenzaamheid. “Loneliness and the city” is nog te zien tot en met 23 februari. Voor meer informatie, kijk op www.kabk.nl.