Werken tot je zeventigste: last of lust? Interviews gehouden ter inspiratie voor het advies ‘Doorwerken en gezondheid’

Datum: 14 april 2015.

Bij het advies Doorwerken en gezondheid biedt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg u tien verhalen aan. Tien mensen delen hierin hun persoonlijke ervaringen en vertellen hoe zij het vinden om langer door te werken.

Niemand van de geïnterviewden vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat mensen langer door kunnen werken. Sommigen merken wel op dat de overheid een dergelijk eis niet kan stellen als er bijvoorbeeld geen banen voor ouderen zijn. Anderen vinden dat de overheid wel dwingender mag optreden om mensen met beperkingen aan werk te helpen, en dat zieke mensen altijd geholpen moeten worden.

En de werkgever? Moet die zijn best doen om zijn mensen aan de slag te houden? Ja, maar ze mogen niet gedwongen worden door regelgeving. Werkgevers en werknemers komen er samen wel uit, zeggen de meesten. Sommigen vinden dat werkgevers wel meer hun best moeten om oudere werknemers die al lange tijd bij hen in dient zijn, te behouden en van werk te voorzien. Een paar keer komt de steeds hogere werkdruk ter sprake. Werkdruk kan haaks staan op het streven om zo lang mogelijk gezond te blijven en door te kunnen werken.

Verschillen zijn er ook: een vrachtwagenchauffeur en een bouwvakker moeten er niet aan denken tot hun zeventigste door te moeten werken. Terwijl een burgemeester en een consultant juist graag zo lang mogelijk willen doorgaan. Ook over andere onderwerpen zijn de meningen verdeeld. Zo vinden sommigen dat iedereen zijn steentje aan de maatschappij moet bijdragen. Al is het maar met vrijwilligerswerk. Anderen vinden dat je dat mensen absoluut niet kunt opleggen.

Het merendeel van de geïnterviewden houdt mensen zelf verantwoordelijk voor het zo lang mogelijk doorwerken. Dat kan met gezond gedrag, door duidelijk aan te geven dat werk te zwaar wordt en aangepast moet worden, of door ander werk te zoeken.

Hierbij wil ik de geïnterviewden hartelijk danken voor hun bereidwilligheid over dit, soms zeer persoonlijke, onderwerp te praten. Hun verhalen zijn een verrijking voor ons advies ‘Doorwerken en gezondheid’.

  • Google+
  • LinkedIn

Gekoppeld aan advies

Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Twee keer een half uur bewegen zal juist een verlichting geven. Er komt meer rust in de klas. Het is belangrijk dat… twitter.com/i/web/status/1…
@raadRVS retweeted
Michel Rog
@michelrog
College in Tweede Kamer van Erik Scherder nav rapport #plezierinbewegen van ⁦@Onderwijsraad⁩ ⁦@NLsportraad⁩ ⁦… twitter.com/i/web/status/1…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.