Scoping review over de toegevoegde waarde van e-health voor zelfmanagement bij ouderen

Datum: 21 april 2015.

Auteurs: L.M. Verhoef MSc, Dr. R.B. Kool en Dr. M.J. Faber

De RVZ is in het bijzonder geïnteresseerd wat de effecten zijn van e-health-toepassingen op ouderen. Door de extramuralisering blijven steeds meer ouderen tot op hoge leeftijd thuis wonen (Verbeek-Oudijk, 2014). Het organiseren van de zorg dicht bij thuiswonende ouderen, met name buiten de steden, wordt steeds lastiger. E-health-toepassingen kunnen ervoor zorgen dat deze groep ouderen laagdrempelig toegang blijft houden tot zorgvoorzieningen. Het streven is dat zij goed voor zich zelf kunnen blijven zorgen met behulp van mantelzorgers en onder het wakende digitale oog van zorgverleners. Deze thuiswonende ouderen hebben echter in het algemeen minder ervaring met het gebruik van technologie. Het is dus de vraag in welke mate ouderen e-health kunnen gebruiken bij het vergroten van hun zelfmanagement en empowerment en wat de effecten daarvan zijn.

Daarom heeft de RVZ voor het advies Consumenten-e-health de volgende onderzoeksvragen geformuleerd:

  • Welke e-health-toepassingen zijn beschreven in de wetenschappelijke literatuur die als doel hebben het bevorderen van zelfmanagement en empowerment bij ouderen?
  • In welke mate leidde het inzetten van deze e-health-toepassingen tot verbetering van het zelfmanagement en de empowerment bij ouderen?

Om antwoord te kunnen geven op deze vragen heeft de Raad aan IQ healthcare gevraagd een wetenschappelijke studie uit te voeren naar de effectiviteit van e-health-toepassingen, nationaal en internationaal, gericht op empowerment en zelfmanagement bij ouderen.

  • Google+
  • LinkedIn

Gekoppeld aan advies

Recente tweets Uitklappen Inklappen
@raadRVS retweeted
Pieter Hilhorst
@Pieterhilhorst
Mooi stuk van @PaulineMeurs van @raadRVS over veel te dure medicijnen en we de macht van Big Pharma met Europese sa… twitter.com/i/web/status/1…
@raadRVS retweeted
Bas Leerink
@bas_leerink
Mooi artikel van onze voorzitter @raadRVS fd.nl/opinie/1270885…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.