Kwaliteitssystemen, garanties tot de voordeur?

Datum: 28 januari 2014.

Auteur: Martijn Sander

Achtergrondstudie bij het advies Garanties voor kwaliteit van zorg.

Aanbieders (instanties) van zorg hebben de intentie om goede zorg te leveren van voldoende kwaliteit en op een veilige manier. De zorgverleners die werkzaam zijn bij deze instanties geven hier in de dagelijkse praktijk vorm aan en hebben de intentie om zorgvragers te helpen. Om ervoor te zorgen dat niet alleen de kwaliteit die de individuele zorgverlener levert goed is, maar alle zorg die een zorgvrager in een keten – binnen of tussen instanties – ontvangt, zijn allerlei ‘systemen’ bedacht. De meeste van deze kwaliteitssystemen kennen een periodieke proeve van bekwaamheid, leidend tot een keurmerk op de draaideur van de instelling.

Volgens de doelstellingen zou een dergelijk keurmerk de kwaliteit en veiligheid van de geleverde diensten in de instellingen garanderen. Maar doet het dat ook? We moeten vaststellen dat er incidenten plaatsvinden binnen instellingen met en zonder zo’n keurmerk en ergens zijn incidenten ook niet erg, mits de bereidheid er is om te leren van die incidenten om de kans op herhaling te reduceren. Het wordt vervelend wanneer de incidenten leiden tot (blijvend) vermijdbare schade.

  • Google+
  • LinkedIn

Gekoppeld aan advies

Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Doelbepaling zorgt voor passende besluiten: raadrvs.nl/actueel/item/d… pic.twitter.com/EDsJvnGbrg
@raadRVS retweeted
Kinderopvangtotaal
@Kinderopvang_MV
De helft van de kinderen beweegt te weinig. Daarom pleiten deze raden voor meer beweging in het onderwijs en kinder… twitter.com/i/web/status/1…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.