Invloed van de organisatie van medisch specialisten op de governance van het ziekenhuis

Datum: 19 december 2013. Contactpersoon: Drs. B.J.C. (Bart) van de Gevel

Auteur: Bart van de Gevel Recente incidenten – zoals bij het Maasstad Ziekenhuis, het Ruwaard van Putten Ziekenhuis en het Medisch Spectrum Twente – geven aan dat de kwaliteit en veiligheid binnen ziekenhuizen niet altijd gegarandeerd is. Om deze incidenten in de toekomst te voorkomen wordt er door de politiek nadrukkelijk gekeken naar de governance van ziekenhuizen. Hoewel binnen de ziekenhuiszorg de Raad van Bestuur formeel eindverantwoordelijk is voor kwaliteit en veiligheid, is deze voor het waarborgen voor een belangrijk deel afhankelijk van het functioneren van professionals, in het bijzonder medisch specialisten.

Dit artikel gaat over de invloed van de organisatie van medisch specialisten op de governance van het ziekenhuis. De centrale vraag is wat de toekomstige ontwikkelingen ten aanzien van de organisatie van medisch specialisten betekenen voor de governance van het ziekenhuis. Om deze vraag te beantwoorden wordt eerst de relatie tussen Raad van Bestuur en medisch specialisten beschreven. Hierna worden de belangrijkste instrumenten besproken die de Raad van Bestuur tot zijn beschikking heeft om deze relatie te beïnvloeden. Vervolgens wordt van een aantal mogelijke ontwikkelingen aangegeven wat deze betekenen voor de organisatie van medisch specialisten, en wat voor invloed dit heeft op de governance. Tot slot volgen enkele conclusies.

Download hier de achtergrondstudie Invloed van de organisatie van medisch specialisten op de governance van het ziekenhuis.

  • Google+
  • LinkedIn

Gekoppeld aan advies

Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Twee keer een half uur bewegen zal juist een verlichting geven. Er komt meer rust in de klas. Het is belangrijk dat… twitter.com/i/web/status/1…
@raadRVS retweeted
Michel Rog
@michelrog
College in Tweede Kamer van Erik Scherder nav rapport #plezierinbewegen van ⁦@Onderwijsraad⁩ ⁦@NLsportraad⁩ ⁦… twitter.com/i/web/status/1…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.