De toekomst van tien Tien mensen geven hun visie op de toekomst

Datum: 24 april 2014.

Stel dat u voor een orakel staat dat de toekomst kan voorspellen. Welke vraag zou u dan stellen? Dat was één van de vragen die we aan tien mensen hebben gesteld. Allemaal mensen met een eigen visie op de toekomst, zowel hun ideale toekomst als de ergste nachtmerrie. Wat moeten we veranderen om die ideale toekomst te realiseren, en kunnen we iets leren van het verleden?

Dit heeft interessante ideeën opgeleverd die we goed konden gebruiken voor ons advies Met de kennis van later. Naar een toekomstgericht zorgbeleid. Hoe uiteenlopend de interviews ook zijn, toch zijn er opvallende overeenkomsten. Een sociale, duurzame samenleving wordt vaak genoemd als ideaal. Een gezonde leefomgeving, aandacht en tijd voor elkaar en voor onze planeet. Waar mensen weer grip krijgen op hun eigen gezondheid en zorg.
En dan niet omdat de overheid of zorgverzekeraars dat opleggen, maar omdat de mensen dat zelf willen.

Veel verwacht men van technologie en innovatie. Net als van het delen van kennis, transparantie. Of wij dat allemaal kunnen waarmaken? Daan Roosegaarde zegt volmondig ja: als we maar niet te lang blijven praten, we moeten snel handelen.
De meesten vinden dat we eerst goed moeten nadenken voordat we achter een nieuw concept als ‘de participatiesamenleving’ aanhollen, zoals Agnes Jongerius het verwoordt. De nieuwe generatie, daar verwacht men veel van. Zij zijn onafhankelijker, socialer, ondernemend. Zíj gaan het allemaal verwezenlijken, puur door hun levenshouding dwingen ze een andere manier van werken af.

En de zorg? Die is toe aan nieuwe oplossingen, flexibel en op maat, weg van het standaarddenken. Er is een goed samenspel tussen formele en informele zorg. Meer zelf doen en eigen verantwoordelijkheid,
dat is eigenlijk al vanzelfsprekend. Hoewel Pearl Dykstra heel anders tegen deze term aankijkt…

  • Google+
  • LinkedIn

Gekoppeld aan advies

Recente tweets Uitklappen Inklappen
@raadRVS retweeted
Vereniging voor Bestuurskunde
@VBbestuurskunde
'De vraag is hoe maatwerk kan worden beschermd tegen onaangename en disruptieve verschillen die juist ondermijnend… twitter.com/i/web/status/1…
@raadRVS retweeted
Vereniging voor Bestuurskunde
@VBbestuurskunde
"In mijn lezing verken ik hoe het beginsel van situationele gelijkheid kan werken in de zorg. Zorg ontvangen met aa… twitter.com/i/web/status/1…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.