Prof. dr. A.J. (Jeannette) Pols

Prof. dr. A.J. (Jeannette) Pols

Functie
Raadslid
Telefoonnummer
070 - 340 50 60
E-mailadres
mail@raadrvs.nl

Jeannette Pols zet de etnografische studie van ethische vraagstukken in de zorg centraal in haar onderzoek en onderwijs. Wat vinden mensen belangrijk in de zorg, en hoe geven we ‘goede zorg’ vorm in de praktijk? Haar specialisatie is het gebruik van technologie in de zorg. Pols werkt momenteel aan een boek over het ethisch en esthetisch vormgeven van het goede leven, en wat zo’n benadering te bieden heeft om na te denken en kennis te verzamelen over de zorg, speciaal voor mensen met een ziekte die niet meer overgaat. Deze benadering zet Pols ook centraal als Raadslid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, sinds 1 september 2017.

We kunnen nog niet goed digitaal ‘met-elkaar-rondhangen-en-eens-kijken-wat-er-ter-tafel-komt’. Bovendien zagen we in de coronacrisis: niet iedereen kan met een computer omgaan of neemt de telefoon op.

Loopbaan

Jeannette Pols is Socrates hoogleraar ‘Sociale Theorie, Humanisme & Materialiteit’ bij de afdeling Antropologie, programma ‘Health, Care and the Body’ aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is Universitair Hoofddocent en Principal investigator bij de sectie Ethiek van Zorg, afdeling Ethiek, Recht & Humaniora aan het Universitair Medisch Centrum Amsterdam, locatie AMC.
Ook is Pols vice-voorzitter van de commissie van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), en lid van het Presidium. Het CEG is een samenwerkingsverband van de Gezondheidsraad en de RVS.

Daarnaast is Pols voorzitter van de Adviesraad Ethiek van Mensgerichte Technologie van Philadelphia en oprichtend lid van the international Care Practices Research Network. Ook is zij lid van verschillende adviesraden:

  • Leibniz Digital Campus, Universiteit van Bremen (public health en digitalisering)
  • Center for Digital Welfare IT, University of Copenhagen (democratie en digitalisering)
  • Caring Futures: Developing new care ethics for technology-mediated care practices (QUALITECH), Noorwegen
  • Watt/ Virtual Presence, Oslo/ Oxford

Pols promoveerde in de empirische ethiek aan de Universiteit van Twente (2004) op het proefschrift ‘Good care. Enacting a complex ideal in long-term mental health care.’ Ze heeft twee doctoralen, een in Sociale Filosofie & Ethiek (1992) en de andere in de Klinische Psychologie (1992) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Publicaties

Pols werkt(e) onder andere aan de volgende RVS en CEG publicaties: