Dr. C.B. (Bas) Leerink

Dr. C.B. (Bas) Leerink

Functie
Raadslid
Telefoonnummer
070 - 340 50 60
E-mailadres
mail@raadrvs.nl

Bas Leerink is een ervaren consultant en zorgbestuurder. Leerink is sinds 1 juni 2015 raadslid bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Hij is een voorstander van meer doen en minder praten over samenwerking, en van veel meer aandacht voor de uitvoering van beleid.

Vooruitgang is vooral het resultaat van acties, niet van beleid.

Loopbaan

Leerink is sinds januari 2019 partner en leider van de zorgpraktijk bij IG&H. Daar richt hij zich op de acute zorg, ziekenhuisstrategie en transformatie, regionale samenwerking, digitale transformatie bij medische technologiebedrijven en consolidatie en innovatie bij aanbieders van diagnostiek. Ook heeft hij in maart 2020 het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding opgezet, waar hij leiding gaf aan een groot multidisciplinair team van professionals. Dat heeft als doel de werklast van de patiëntenzorg tijdens de coronacrisis zo effectief mogelijk te spreiden over heel Nederland.

Leerink is daarnaast voorzitter van de Raad van Toezicht van ZIO/SHMH in Maastricht, lid van de raad van toezicht van het KWF, en lid van de adviesraad van het investeringsfonds NextGen Ventures 2. Hij is gepromoveerd in de biochemie en begon zijn carrière als klinisch chemicus.

Tot eind 2018 was Leerink bestuursvoorzitter van Medisch Spectrum Twente in Enschede, één van de grote niet-academische opleidingsziekenhuizen. Van 2008 tot 2013 was hij lid van de Raad van Bestuur van Menzis. Daarvoor was Leerink als directeur Zorgmanagement verantwoordelijk voor de zorginkoop. In de jaren 1997 – 2003 heeft hij gewerkt bij McKinsey&Company; de laatste jaren als onderdeel van het leiderschapsteam van de Gezondheidszorgpraktijk in Europa.

Publicaties