
Dr. C.B. (Bas) Leerink
- Functie
- Raadslid
- Telefoonnummer
- 070 - 340 50 60
- E-mailadres
- mail@raadrvs.nl
Bas Leerink is al jaren bestuurder, toezichthouder en consultant in de zorg. Hij kent niet alleen de wereld die verantwoordelijk is voor het zorgsysteem. Hij weet ook hoe het is om als organisatie koers te houden bij strategische vraagtukken en vernieuwingen. Sinds 2015 is hij lid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Zijn overtuiging? ‘Vooruitgang is vooral het resultaat van acties, niet van beleid.’

‘Ik herinner het me nog goed. Ik was op werkbezoek in een gespecialiseerd verpleeghuis voor mensen met de ziekte van Huntington. Zij hebben een ongeneeslijke ziekte in de hersenen waardoor ze langzaamaan achteruitgaan. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met lopen. Maken ongewild bewegingen, hun spieren kunnen verstijven. De ziekte heeft een enorme invloed op hun dagelijkse leven. De zorgprofessionals in het verpleeghuis deden alles wat in dat ontwrichte leven van waarde is. Dat raakte me enorm.
Ik was daar als één van de bedenkers van expertisecentra voor langdurige zorg. Die centra zijn hard nodig. Mensen met specifieke aandoeningen als Huntington vallen namelijk vaak tussen wal en schip. Zorgprofessionals weten meestal feilloos wat deze mensen belangrijk vinden in het leven. Muziek maken bijvoorbeeld, of eropuit gaan. Maar zij krijgen dat binnen hun organisatie vaak niet geregeld. Dus doen ze dat erbij, desnoods in hun vrije tijd.
In de expertisecentra hebben we de professionals uitgenodigd om te bedenken hoe het beter kan. Het is mooi om te zien wat er dan gebeurt. Ze zoeken de samenwerking op. Ze stellen elkaar kritische vragen. Ze zijn nieuwsgierig naar elkaars ideeën over verbeteringen. En ze willen leren van wat de ander heeft ontdekt. Vaak hebben we het erover dat vernieuwingen in de zorg eindeloos lang duren. Maar zo hoeft het dus niet te gaan.
Mijn ervaring is dat vooruitgang vooral het resultaat is van acties, niet van beleid. We dragen allemaal de verantwoordelijkheid om te blijven leren en om samen te werken. Ik zie het als mijn taak om te bedenken hoe we dat voor elkaar krijgen. Met de professionals, de zorgverzekeraars, het ministerie – noem ze maar op. Daar zit mijn drive: steeds weer ruimte maken om kritisch te blijven op wat we doen en hoe dat beter kan. Want gezondheid is iets wat ons allemaal raakt.’
Loopbaan
Leerink is sinds januari 2019 partner en leider van de zorgpraktijk bij IG&H. Daar richt hij zich op de acute zorg, ziekenhuisstrategie en transformatie, regionale samenwerking, digitale transformatie bij medische technologiebedrijven en consolidatie en innovatie bij aanbieders van diagnostiek. Ook heeft hij in maart 2020 het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding opgezet, waar hij leiding gaf aan een groot multidisciplinair team van professionals. Dat heeft als doel de werklast van de patiëntenzorg tijdens de coronacrisis zo effectief mogelijk te spreiden over heel Nederland.
Hij is gepromoveerd in de biochemie en begon zijn carrière als klinisch chemicus.
Tot eind 2018 was Leerink bestuursvoorzitter van Medisch Spectrum Twente in Enschede, één van de grote niet-academische opleidingsziekenhuizen. Van 2008 tot 2013 was hij lid van de Raad van Bestuur van Menzis. Daarvoor was Leerink als directeur Zorgmanagement verantwoordelijk voor de zorginkoop. In de jaren 1997 – 2003 heeft hij gewerkt bij McKinsey&Company; de laatste jaren als onderdeel van het leiderschapsteam van de Gezondheidszorgpraktijk in Europa.
(Neven)functies
- Managing Director IG&H
- Lid Raad van Toezicht Waarborgfonds voor de zorgsector
- Lid Raad van Toezicht KWF Kankerbestrijding
- Lid Advisory Committee Member Nextgen ventures fund II
Publicaties
- (Maat)werk bij landurige klachten na covid
- Grenzeloos samenwerken
- Opnieuw akkoord?
- Het Nederlandse vaccinatiestelsel nader verkend
- Hoor mij nou!
- Regulering van behandeling van de huid met IPL - en laserapparatuur
- B van Bekwaam. Naar een toekomstbestendige wet BIG
- Heft in eigen hand. Zorg en ondersteuning voor mensen met meervoudige problemen