Senior communicatieadviseur/woordvoerder

Vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt, complexe financiering van zorg, grenzen aan genezen en verbeteren, toegenomen gezondheidsverschillen en een veranderende leefomgeving; het zijn bewegingen die onze samenleving de komende jaren uitdagen en vormen. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) adviseert over deze maatschappelijke opgaven/bewegingen, over de grenzen van bestaande domeinen en disciplines heen. Het communicatieteam van de RVS versterkt de adviseurs met als doel om de impact te vergroten. Wij zoeken hiervoor een communicatieadviseur/woordvoerder die bij wil dragen aan een duurzame inrichting van de volksgezondheid en samenleving in Nederland.

Wie zijn wij?

De RVS is een onafhankelijke adviesraad voor regering en parlement. De Raad bestaat uit 10 onafhankelijke leden met Jet Bussemaker als voorzitter. Bij de totstandkoming van de adviezen wordt de Raad ondersteund door een staf van ongeveer 30 adviseurs en ondersteuners. De staf wordt geleid door de directeur/algemeen secretaris. 

Over het team
Het communicatieteam bestaat uit 5 personen en staat onder leiding van de coördinator communicatie. Het team draagt zorg voor de impact en doorwerking van alle uitingen van de RVS. Als senior communicatieadviseur/woordvoerder werk je zelfstandig, maar in nauwe samenwerking met je collega’s. In het team werk je samen met 2 trainees, een adviseur politiek/monitoring, senior communicatieadviseur/woordvoerder en coördinator. Het is dus een klein team, met een intensieve en prettige samenwerking. Jij en de andere senior communicatieadviseur/woordvoerder verdelen de adviezen en overige werkzaamheden onderling. Met de nieuwe werkagenda 2024-2028 in het vooruitzicht heeft het communicatieteam de ambitie om het bereik van de adviezen van de RVS te vergroten, inclusief de bijbehorende bekwaamheden van de staf en raadsleden.

Naar wie zijn wij opzoek?

Voor de versterking van het communicatieteam zijn wij op zoek naar een allround senior communicatieadviseur/ woordvoerder met ervaring en interesse in woordvoering/persvoorlichting, bij voorkeur in de publieke sector. Affiniteit met online communicatie is daarbij gewenst, aangezien een groot deel van de uitingen van de RVS online plaatsvinden. Als communicatieadviseur/woordvoerder ben je een netwerker met een sterk omgevingsbewustzijn: in ons werk verhouden wij ons tot maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Bovendien zijn goed kunnen plannen en organiseren nodige competenties voor deze functie.

Wat ga je doen?

Jouw taken en verantwoordelijkheden zijn:

 • Het zelfstandig adviseren, coachen en ondersteunen bij het uitbrengen van adviezen. Hieronder valt onder andere het opstellen van communicatiestrategieën. Dit doe je gezamenlijk met communicatiecollega’s, adviseurs en raadsleden.
 • Het voorbereiden van externe (media)optredens van raadsleden.
 • Het ontwikkelen en uitvoeren van persbeleid en stakeholdermanagement.
 • Het signaleren van publicitaire kansen via een proactieve (sociale) media aanpak.
 • Het begeleiden van tal van evenementen (o.a. aanbiedingsmomenten aan bewindspersonen en de jaarconferentie met 200+ deelnemers) met passende communicatie en bijbehorende inzet van middelen.

Deze functie bevat naast de werkzaamheden bij de RVS ook werkzaamheden bij het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG). Het CEG is een samenwerkingsverband tussen de RVS en de Gezondheidsraad. Het signaleert en informeert over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ethiek, gezondheid en beleid. Je bent verantwoordelijk voor het communicatiebeleid van het CEG, inclusief content management van de website. Naar aanleiding van de evaluatie 2012-2021 heeft het CEG een nieuwe strategie ontwikkeld om de zichtbaarheid te vergroten. Jij vervult daarbij een belangrijke rol.

Functie-eisen:

 • WO werk- en denkniveau. Relevante opleiding op gebied van communicatie, media,politiek en/of beleid.
 • Minimaal 2 jaar werkervaring in een functie als woordvoerder in een politiek- bestuurlijke omgeving.
 • Strategisch inzicht en het vermogen om communicatie af te stemmen op verschillende doelgroepen, met inachtneming van de actuele politieke en maatschappelijke realiteit.
 • Ervaring op het gebied van creatieve on- en offline communicatieconcepten, waarmee je verschillende doelgroepen weet te bereiken.
 • Ervaring op het gebied van tekstschrijven en content productie. 

Wat bieden wij?:

 • Arbeidsvoorwaarden
 • Salarisniveau schaal 12
 • Minimaal aantal uren per week 32
 • Maximaal aantal uren per week 36
 • Flexibele mogelijkheden om zowel op kantoor (Den Haag) als thuis te werken.

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een individueel keuzebudget (16,37% van je brutosalaris) en tijd (bovenwettelijke vakantie-uren en eventuele leeftijdsuren). We hechten bij de RVS veel waarde aan flexibiliteit & ontmoeting met het team. De woensdag is onze vaste kantoor dag, andere dagen zijn flexibel. Naast ontmoeting op kantoor organiseren we ca. 4 keer per jaar atelierdagen gericht op teamleren, leiderschap en het versterken van eigenzinnigheid in de organisatie. Ook zijn er mogelijkheden voor persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Je kunt je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

Bijzonderheden

 • Stuur je cv en motivatie, uiterlijk 1 oktober naar bedrijfsvoering@raadrvs.nl, onder vermelding van vacature Senior communicatieadviseur/woordvoerderVoor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Marlies Hanifer, coördinator communicatie, via mk.hanifer@raadrvs.nl of 06- 11797496. Voor meer informatie over de RVS kun je terecht op www.raadrvs.nl.
 • Ben je aangewezen als verplichte Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat? Stuur dan een kopie van de aanwijzingsbrief mee met je sollicitatie.
 • De procedure bestaat uit een cv-selectie, 2 gespreksronden en het eventueel benaderen van referenten. Het is ons streven om de procedure binnen 6 weken na sluiting van de sollicitatietermijn af te ronden.