Toegang tot zorg en hulp

Projectleider: W. (Willemijn) van der Zwaard, MA Toegang tot zorg en hulp

Zorg of ondersteuning krijg je in Nederland niet zomaar. Je hebt een verwijzing of indicatiestelling nodig, je moet een eigen risico of eigen bijdrage betalen, je moet ingewikkelde aanvragen invullen en zo verder.

Om nog maar te zwijgen over mentale drempels die een rol kunnen spelen, zoals wanneer je je schaamt voor je probleem of wanneer je gewoon niet weet waar te beginnen met zoeken naar de juiste hulp.

Al deze organisatorische, financiële, administratieve en mentale drempels maken dat veel mensen de zorg en ondersteuning als complex en ontoegankelijk ervaren. Anders gezegd: mensen met een hulpvraag verdwalen nog te vaak. En ook mantelzorgers, vrijwilligers en professionals geven aan dat de complexiteit “aan de poort” wel een tandje minder mag.

Dit beeld ontstond in de grote raadpleging die de RVS in 2017 deed. Eerst publiceerden we De Zorgagenda voor een gezonde samenleving: een agenda met zes vraagstukken voor de komende jaren. We vroegen cliënten, patiënten, mantelzorgers, vrijwilligers, zorg- en hulpverleners, bestuurders en gemeenten daarna om mee te denken over hoe nu verder. We ontvingen ruim 17.000 reacties vol ideeën over hoe het anders kan. Veel van die ideeën gingen over het verbeteren van de toegang. Daarom zijn we over dit onderwerp een adviestraject gestart. In dit adviestraject proberen we alternatieve vormen van toegang te ontwikkelen – en die presenteren we in conceptvorm tijdens de conferentie op 10 oktober.

Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden voor de conferentie.

Programma
U kunt hier het programma van 10 oktober 2018 downloaden

  • Google+
  • LinkedIn

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.