Mens en Machine

Projectleider: Drs. N.P.C.A. (Neeltje) Vermunt, arts

Zorgrobot ‘Zora’, IVVU Ouderenzorg Utrecht
De ontwikkelingen in robotisering, internet of things, digitalisering en (andere) vormen van kunstmatige intelligentie gaan sneller dan mensen kunnen bijbenen en dringen, soms onzichtbaar of geleidelijk, door in alle facetten van het dagelijks leven. Technologische ontwikkelingen, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie staan volgens meerdere onderzoeken op het punt van accelereren. Zelflerend vermogen van kunstmatige intelligentie gaat een grote versnelling geven in een veranderende relatie tussen ons als mens en technologische ontwikkelingen en systemen. De mens gaat op enig moment in de tijd zelfs leven met systemen die intelligenter worden dan hijzelf. In de robotisering worden op het gebied van sociale interactie (social interpretation en social referencing) snelle vorderingen gemaakt. Volgens sommigen een ontwikkeling van ‘human superiority’ naar ‘digital superiority’ op allerlei gebieden.

Al deze beelden over de ontwikkelingen van technologie die uitvoerig onderzocht zijn en worden, roepen de vraag op wat deze ontwikkelingen gaan betekenen voor de wijze waarop ‘mens en machine’ zullen gaan samenwerken en samenleven en meer specifiek wat de impact zou kunnen zijn voor het domein zorg en welzijn in relatie tot zorg voor eigen gezondheid en langer thuis wonen.

De RVS heeft drie mini-documentaires laten maken. Hierin schetsen wij de kansen, mogelijkheden en risico’s van het gebruik van robotisering in gezondheidszorg en samenleving.

Een korte omschrijving van de drie mini-documentaires:

Familie Kumar
Het leven van de familie Kumar is ingrijpend veranderd door het samenspel van technologische ontwikkelingen.

Familie Smit
Mevrouw en mijnheer Smit kunnen nog thuis wonen dankzij de nieuwe technologie.

Sofie
Sofie kan weer volledig zien. Een operatierobot heeft bij haar een bionisch oog geïmplanteerd. Fantastisch natuurlijk, maar Sofie heeft ook twijfels.

  • Google+
  • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
@raadRVS retweeted
Ron Fernhout
@RonFernhout
Mooi inspirerend verhaal van @JKNL #dvdf2017 #kngf pic.twitter.com/lUEQqWhFhw
@raadRVS retweeted
Erik-Jan Haan
@Erikjanhaan
Soft maar toch heel concreet.. ( Niet smart 😊) travelkit voor kwaliteitsreis. Door @JKNL op @kngf #dvdf pic.twitter.com/Pv0jAyaBDD
Alle tweets