Mens en Machine

Projectleider: Drs. N.P.C.A. (Neeltje) Vermunt, arts

Zorgrobot ‘Zora’, IVVU Ouderenzorg Utrecht
De ontwikkelingen in robotisering, internet of things, digitalisering en (andere) vormen van kunstmatige intelligentie gaan sneller dan mensen kunnen bijbenen en dringen, soms onzichtbaar of geleidelijk, door in alle facetten van het dagelijks leven. Technologische ontwikkelingen, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie staan volgens meerdere onderzoeken op het punt van accelereren. Zelflerend vermogen van kunstmatige intelligentie gaat een grote versnelling geven in een veranderende relatie tussen ons als mens en technologische ontwikkelingen en systemen. De mens gaat op enig moment in de tijd zelfs leven met systemen die intelligenter worden dan hijzelf. In de robotisering worden op het gebied van sociale interactie (social interpretation en social referencing) snelle vorderingen gemaakt. Volgens sommigen een ontwikkeling van ‘human superiority’ naar ‘digital superiority’ op allerlei gebieden.

Al deze beelden over de ontwikkelingen van technologie die uitvoerig onderzocht zijn en worden, roepen de vraag op wat deze ontwikkelingen gaan betekenen voor de wijze waarop ‘mens en machine’ zullen gaan samenwerken en samenleven en meer specifiek wat de impact zou kunnen zijn voor het domein zorg en welzijn in relatie tot zorg voor eigen gezondheid en langer thuis wonen.

  • Google+
  • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Jaarlijkse conferentie RVS, 10 oktober 2017. Thema zorg en ondersteuning in netwerken. Meld je nu aan via aanmelder.nl/conferentiervs…
@raadRVS retweeted
Jan Kremer
@JKNL
Tijd voor discussie over ethische kant van e-health skipr.nl/actueel/id3183… @ictzorgen @raadRVS @CEG_NL @skipr
Alle tweets