Ontwerpprijsvraag WHO CARES

Projectleider: Dr. I. (Ingrid) Doorten Ontwerpprijsvraag WHO CARES

Ontwerpprijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

WHO CARES gaat uit van de gedachte dat een stad die goed is ingericht voor ouderen en kwetsbaren, een goede stad is voor iedereen. Veranderingen in de zorg, demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheid vragen om een andere kijk op woonwijken. 174 Teams stuurden hun visie in. Twintig teams van ontwerpers, zorgprofessionals en andere innovatieve denkers werkten hun ideeën verder uit voor woonwijken in Rotterdam, Almere, Groningen en Sittard Geleen. Op 26 oktober 2017 maakte de jury tijdens de Dutch Design Week voor elke gemeente de winnaar(s) bekend.

Uit de inzendingen blijkt dat de samenwerking van deze multidisciplinaire teams heel verrijkend is, concluderen de initiatiefnemers van WHO CARES. Deze ongebruikelijke combinatie tussen het ruimtelijk en het zorgdomein oogt in de plannen volkomen natuurlijk en levert wederzijds allerlei verrassende nieuwe inzichten op.

Rijksbouwmeester en voorzitter van de jury Floris Alkemade: “De zorgverlening heeft tot nu toe geen invloed op de omgeving, terwijl juist de ruimtelijke omgeving voor de zorg een uiterst belangrijke rol kan spelen. Ontwerpers kunnen die ruimte beter organiseren, niet alleen bij de zorggebouwen, maar ook thuis in en bij de woningen, de directe omgeving en aanleidingen bieden om meer te kunnen bewegen en elkaar te ontmoeten.”

Jurylid Pauline Meurs: “De creativiteit van de ontwerpers is een inspiratiebron voor de zorg. De zorg raakt steeds verder geformaliseerd in strakke richtlijnen en standaarden. Ook als jurylid heb ik gemerkt hoe verhelderend het is om daar uit te breken en te denken: o, ja zo kan je het ook zien.” “Goede zorg begint bij een beter thuis,” vindt Pauline Meurs. “Daarom moeten we meer werk maken van de kwaliteit van het wonen. Dat betekent investeren in passende huisvesting, toegankelijke buurten, zorg dichtbij huis en versterking van de sociale banden.”

Briefadvies
Voor de juryleden is de prijsvraag na de prijsuitreiking ten einde, maar de missie is nog niet volbracht. De ervaringen die de initiatiefnemers hebben opgedaan en de adviezen die daaruit voortvloeien, worden verwoord in een advies aan het kabinet en aan lokale bestuurders.

Website
De inzendingen van de winnaars en de andere inzenders zijn te zien op de website www.prijsvraagwhocares.nl en in het magazine

Tentoonstelling Dutch Design Week
Na de Dutch Design Week reist de tentoonstelling naar verschillende plekken in het land. Kijk hier voor een overzicht van alle data en locaties.

  • Google+
  • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Reden temeer voor een integraal #zorgleefplan Lees ons advies #Heftineigenhand bit.ly/2i1ln6V @raadRVS twitter.com/DeGroene/statu…
raadRVS
@raadRVS
De kunst van het samenleven. Een nieuwe kijk op wijken,wonen en zorg leest u in het #WHOCARES briefadvies… twitter.com/i/web/status/9…
Alle tweets