Winnaars Who Cares bekendgemaakt Uitslag prijsvraag WHO CARES

Datum: 26 oktober 2017.
Winnaars Who Cares bekendgemaakt

Onder grote belangstelling zijn vanmiddag tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de winnaars bekendgemaakt van WHO CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg. Twintig teams van ontwerpers, zorgprofessionals en andere innovatieve denkers hebben de afgelopen maanden hun ideeën uitgewerkt voor toekomstbestendige woonwijken in Rotterdam, Almere, Groningen en Sittard-Geleen. De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, benoemde voor iedere wijk een winnaar en een runner up en er werden twee eervolle vermeldingen toegekend aan plannen uit Sittard-Geleen. Voor Almere werden zelfs twee winnaars benoemd. De jury benadrukte tijdens de uitreiking dat alle inzendingen een bron van inspiratie zijn voor andere woonwijken.

DE UITSLAG

De winnaars in Almere Haven, Almere:

 • Expeditie Almere Haven | de kunst van het samenleven Berci Florian, DeVRBLDNG BV
 • BloemkoolBurenBond en Hedendaagse Hofjes, Peter van Assche, bureau SLA

De winnaar in Oosterparkwijk, Groningen

 • Care2Share – Oosterparkwijk Wieteke Nijkrake, NOHNIK architecture and landscapes

Runner-up

 • Michi Noeki – verbinden en verblijven Irene Edzes, Vollmer en partners

De winnaar in Carnisse, Rotterdam

 • WHO DARES – Carnisse 2027 Pi de Bruijn, de Architekten Cie

Runner-up

 • DE HOFJES VAN CARNISSE Richard Breit, DUTCH urban solutions

De winnaar in Geleen-Zuid/Kluis, Sittard-Geleen

 • De wijk als (t)huis!, Helene Houben, Houben Architectuur

Runner-up

 • Ikigai: Ruimte maken en gezondheid bouwen Nicole Maurer, Maurer United Architects

Eervolle vermeldingen

 • Mark_Us Familiehuis Monique Biloro, Mark_Us Familiehuis
 • Een meesterlijke community, samen wonen en werken Sheila Oroschin, The Masters

Almere
Tjeerd Herrema, wethouder ruimte, wonen & wijken van Almere: “We waren op zoek naar partijen met lef en die dat ook nog eens konden uitvoeren. Dit uiteraard samen met de Havenaren zodat hun wijk ook als ze ouder worden een thuis voor ze is. We hebben nu twee mooie concrete plannen binnen, Overloop en een hedendaags hofje. We kunnen aan slag!”

Groningen
Roeland van der Schaaf, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen en Ouderen: “Het unieke aan de prijsvraag is de integrale wijze waarop de plannen tot stand zijn gekomen. Ruimtelijke ontwerpers hebben er samen met sociaal-maatschappelijke partijen aan gewerkt. De prijsvraag is niet alleen een mooie vingeroefening, maar levert ook daadwerkelijk een bijdrage om te komen tot een andere manier van stedelijke ontwikkeling en invulling van ‘The Next City’.”

Sittard-Geleen
Ruud Guyt, wethouder Wonen, Duurzaamheid en Sport van Sittard-Geleen: “De inzendingen voor de prijsvraag Who Cares zijn stuk voor stuk de moeite waard, innovatief en soms ware eyeopeners. Voor mij de bevestiging dat de oplossing niet ligt in een betuttelende overheid die het allemaal weet. We moeten het samen doen.”

Daan Prevoo, gedeputeerde provincie Limburg Wonen: “Limburg gaat voor een toekomstbestendige woningvoorraad: voor iedereen de juiste woning van de juiste prijs en kwaliteit op de juiste plek. Demografische ontwikkelingen als ontgroening en vergrijzing stellen ons voor uitdagingen. Daarom moeten we nu investeren in onze wijken en zorgen voor onze mensen. WHO CARES levert daaraan een essentiële bijdrage.”

Rotterdam
Annemiek van der Kooij, programmamanager Langer Thuis: “We zijn in Rotterdam ontzettend blij met de vijf plannen. Ze zetten ons stadsbreed aan het denken over wijken van de toekomst, de inclusieve stad en de slow city. En het was goed de ontwerpers en hun zorgcollega’s bij ons in Carnisse rond te zien lopen. Nu gaan we ons met alle partijen hard maken voor Carnisse, als een van de beste plekken om oud te worden in Rotterdam.”

Prijsvraag WHO CARES
De prijsvraag WHO CARES gaat uit van de gedachte dat een stad die goed is ingericht voor ouderen en kwetsbaren, een goede stad is voor iedereen. Veranderingen in de zorg, demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheidszorg vragen om een andere kijk op woonwijken. Voor Floris Alkemade was dit de aanleiding om samen met Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en Gijsbert van Herk, van Stichting Humanitas, op zoek te gaan naar ideeën die een positieve impuls kunnen geven aan woonwijken.

Initiatief
Prijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

Lees hier het volledige persbericht.
Blader hier door het magazine In dit magazine vindt u een verslag en de resultaten van de prijsvraag WHO Cares.

Noot voor de redactie:

Tentoonstelling Dutch Design Week
Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven is de tentoonstelling van prijsvraag WHO CARES te bekijken in het Temporary Art Centre (TAC) aan de Vonderweg 1. In de tentoonstelling zijn de inzendingen opgenomen die voor de tweede ronde van de prijsvraag zijn ingediend. De tentoonstelling laat een grote diversiteit aan oplossingen zien voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning. Na de Dutch Design Week reist de tentoonstelling naar verschillende plekken in het land.

Voor meer informatie:
Merel Eijken, Communicatieadviseur Atelier Rijksbouwmeester
e. Merel.Eijken@rijksoverheid.nl t. 06 29 41 89 63

Prijsvraag WHO CARES

Prijsuitreiking Who Cares 26-10-2017

 • Google+
 • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
@raadRVS retweeted
Pieter Hilhorst
@Pieterhilhorst
Mooi stuk van @PaulineMeurs van @raadRVS over veel te dure medicijnen en we de macht van Big Pharma met Europese sa… twitter.com/i/web/status/1…
@raadRVS retweeted
Bas Leerink
@bas_leerink
Mooi artikel van onze voorzitter @raadRVS fd.nl/opinie/1270885…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.