RVS presenteert voorlopige werkagenda

Datum: 01 oktober 2015.

De weg naar advisering: de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving presenteerde zich gisteren en gaf inzicht in de voorlopige werkagenda. Het wiel juist wél uitvinden. Niet doen wat andere partijen al doen en met een frisse blik, vanuit andere perspectieven kijken naar de onderbelichte kwesties van morgen. En ook naar de vorm die de advisering krijgt.

Identiteit
Dat was in het kort de boodschap waarmee voorzitter Pauline Meurs de presentatiebijeenkomst van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving inleidde. “Op een eigentijdse manier met vrijwel alles bezig zijn. Dat ruime mandaat was voor mij ook een reden om het voorzitterschap aan te nemen. Maar we moeten tegelijkertijd wel een identiteit ontwikkelen.” Die noodzaak bemerkte de RVS al snel, want vanaf de start waren er vele verzoeken: “DBC’s afschaffen, de Wmo herzien, burgerinitiatieven op het schild hijsen, het genderperspectief meer door laten klinken…”

Lakmoesproef
Daar kwam deze middag ook nog een verlanglijstje van Secretaris-Generaal van VWS Erik Gerritsen bij. “Waarom zeggen we altijd dat we moeten sturen op publieke waarden, maar doen we dat nog steeds niet?” Daarnaast ziet hij graag meer aandacht voor kwetsbare mensen: “Hoe wij daarmee omgaan is de lakmoesproef voor de beschaving.” Ten slotte vroeg hij nog aandacht voor de manier van adviseren. “Het proces om tot het advies te komen moet misschien wel belangrijker worden dan het resultaat.”

Nieuwe werkvormen
Hij werd op zijn wenken bediend, want in de voorlopige werkagenda van de RVS komen ook nieuwe werkvormen aan bod, zoals social media betrekken bij de presentatie van adviezen, of werken met exposities. Daarnaast zijn er vier kernthema’s geformuleerd: ‘Veranderende verzorgingsstaat’, ‘Verantwoord sturen’, ‘De belofte van wetenschap en technologie’ en ‘De levensloop: levenslang en levensbreed’. Concrete adviesonderwerpen die daaruit voort kunnen komen, behandelde Paul Frissen tijdens de bijeenkomt in het kort samen met andere raadsleden en professionals: ‘Alles is inkoop’, ’Eenzaamheid’ en ‘Robotisering’.

De werkagenda is ‘voorlopig’, omdat de RVS de buitenwereld er uitdrukkelijk bij wil betrekken. Pauline Meurs tot de zaal: “Geef input voor meer onderwerpen! We gaan ook de samenwerking aan met collega-raden. Want we willen een nieuw wiel uitvinden voor de RVS, niet de dingen doen die al gedaan zijn.” Al met al lijkt de RVS tegemoet te komen aan het advies dat Erik Gerritsen de raad meegeeft: “Wees de verandering die je adviseert. Ik verheug me op jullie adviezen.”

Foto’s

  • Google+
  • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Doelbepaling zorgt voor passende besluiten: raadrvs.nl/actueel/item/d… pic.twitter.com/EDsJvnGbrg
@raadRVS retweeted
Kinderopvangtotaal
@Kinderopvang_MV
De helft van de kinderen beweegt te weinig. Daarom pleiten deze raden voor meer beweging in het onderwijs en kinder… twitter.com/i/web/status/1…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.