Jaarlijkse conferentie 10 oktober 2018 - Zorgen aan de poort Alternatieven voor toegang tot zorg en ondersteuning

Datum: 11 oktober 2018.
Jaarlijkse conferentie 10 oktober 2018 - Zorgen aan de poort

Op woensdag 10 oktober vond de jaarlijkse conferentie van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) plaats in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Dit jaar was het thema van de conferentie toegang tot zorg en ondersteuning. De raad is momenteel bezig met een advies over dit onderwerp.

Het plenaire programma werd geopend door Pauline Meurs, voorzitter van de RVS. Zij verwelkomde zo’n 250 deelnemers, waaronder ervaringsdeskundigen, hulpverleners, bestuurders, politici en verschillende kennisinstituten. Aansluitend was het woord aan raadslid Liesbeth Noordegraaf-Eelens. Zij nam alle aanwezigen mee in een ander perspectief op toegang tot zorg en ondersteuning dat de raad aan het verkennen is. De raad onderzoekt wat er nodig is om de toegang tot zorg en ondersteuning niet vanuit het stelsel aan voorzieningen, maar vanuit verschillende hulpvragen van burgers in te richten. Tijdens deze presentatie kwamen diverse andere sprekers aan bod met hun voorbeeld of hartenkreet uit de praktijk: Illya Soffer (directeur Ieder(in)), Han de Jager (wethouder Gemeente Alphen aan de Rijn) raadslid Greet Prins en Marc Lenselink (innovatieconsultant Chipsoft en lid van het RVS talentennetwerk VeRS).

“Mensen bereiken niet altijd de zorg of ondersteuning die ze nodig hebben. Toegangspoorten zijn complex, taal is moeiljk en waar moet je zijn voor welke zorg of ondersteuning? Kan dit niet eenvoudiger?” deze vraag stelde Pauline Meurs bij de opening van de conferentie.

Liesbeth Noordegraaf-Eelens: “Toegang organiseren vanuit een burgerperspectief vraagt uiteindelijk twee dingen van ons allen: de organisatie van toegang volgt in de basis de variëteit aan verschillende typen hulpvragen. De organisatie van toegang is dus pluriform. En als tweede de praktijk van toegang is in staat om flexibel te reageren op wat eigen is aan de persoonlijke hulpvraag van een burger. De praktijk van toegang is dus dynamisch”.  

In het tweede gedeelte van de middag gingen alle deelnemers aan de slag tijdens twee werksessies. Vanuit hun eigen ervaring werden deelnemers meegenomen om dit burgerperspectief op toegang verdere invulling te geven. De sessies werden begeleid door creatieve docenten en onderzoekers van het Social Design Lab (verbonden aan de Haagse Hogeschool) en door de serious game designers van IJsfontein (verbonden aan het platform U CREATE). Alle opbrengsten zijn door de raad verzameld en worden gebruikt voor het verdere adviestraject. Pieter Hilhorst sprak een slotreflectie uit en Pauline Meurs sloot de middag officieel af.

Programma
U kunt hier het programmaboekje inzien. Tevens ontvingen de deelnemers deze middag een draaischijf waarmee alle afwegingen voor het organiseren van toegang vanuit verschillende hulpvragen en dilemma's naast elkaar gelegd kunnen worden. 

Jaarlijkse conferentie Zorgen aan de poort 10 oktober 2018

  • Google+
  • LinkedIn

Werk in uitvoering

Toegang tot zorg en hulp Toegang tot zorg en ...
Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Twee keer een half uur bewegen zal juist een verlichting geven. Er komt meer rust in de klas. Het is belangrijk dat… twitter.com/i/web/status/1…
@raadRVS retweeted
Michel Rog
@michelrog
College in Tweede Kamer van Erik Scherder nav rapport #plezierinbewegen van ⁦@Onderwijsraad⁩ ⁦@NLsportraad⁩ ⁦… twitter.com/i/web/status/1…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.