Innovatie in zorg moet ongelijke waarden verenigen

Datum: 14 juni 2016.

Innovaties in de zorg zijn niet per definitie goed. Veel oplossingen creëren weer nieuwe problemen. Het elektronisch patiëntendossier verbeterde de uitwisseling van informatie, maar de privacy van patiënten liep gevaar. ‘Responsible innovation’ is in staat om juist uiteenlopende waarden te verenigen in zijn ontwerp. Zoals de Deltawerken de veiligheid verhogen en tegelijkertijd de Zeeuwse eilanden beter verbinden zonder het milieu schade toe te brengen. Aldus prof. dr. Jeroen van den Hoven (Ethics and Technology, TU Delft) op de bijeenkomst “10 jaar stelselwijziging en innovatie in de zorg” op 7 juni jl. Deze bijeenkomst organiseerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in samenwerking met Bruggink Communicatie Support, in aanloop naar de RVS-conferentie ‘De zorg van morgen: een waardevolle zorg’ op 10 oktober aanstaande. Loek Winter, zorgondernemer en lid van de RVS, schetste de ontwikkeling van de ‘medical mall’: een ‘shop-in-shop’ model voor de ziekenhuiszorg als vervanger van het huidige ‘one-size-fits-all’ model van algemene ziekenhuizen. Deze ontwikkeling loopt echter aan tegen de echelonnering en verkokering in het zorgstelsel. Een innovatie die de laatste jaren terrein wint is de ‘serious game’ als opleidingsinstrument voor jonge intensivisten. Stephanie Klein Nagelvoort, intensivist en afdelingshoofd van de spoedeisende hulp van het ErasmusMC, stond aan de basis van deze ‘flight simulator voor de SEH’. Een concreet businessplan en een ondernemende blik zijn cruciaal voor een succesvolle implementatie, zo gaf zij de zaal mee.

Miriam Vollenbroek, hoogleraar technology supported cognitive training aan de Universiteit Twente, ging in op de kansen en uitdagingen van telemedicine in de revalidatie. “Een innovatie is niet slechts een ‘ding’, maar moeten we echt zien als een dienst”. Van belang is dat patiënten het nut ervan inzien en dat professionals zich anders gaan gedragen, namelijk door hun patiënten te coachen in plaats van hen te verzorgen. Ook zijn nieuwe vormen van evaluatie nodig in plaats van de traditionele RCT om de snelle technologische ontwikkelingen bij te kunnen houden.

  • Google+
  • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Doelbepaling zorgt voor passende besluiten: raadrvs.nl/actueel/item/d… pic.twitter.com/EDsJvnGbrg
@raadRVS retweeted
Kinderopvangtotaal
@Kinderopvang_MV
De helft van de kinderen beweegt te weinig. Daarom pleiten deze raden voor meer beweging in het onderwijs en kinder… twitter.com/i/web/status/1…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.