Drie portretten bij advies Recept voor maatschappelijk probleem

Datum: 30 november 2017.
Drie portretten bij advies Recept voor maatschappelijk probleem

Eerder dit jaar publiceerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies Recept voor maatschappelijk probleem. Daarin vroeg de RVS aandacht voor de onderliggende sociale en maatschappelijke oorzaken van medicalisering van levensfase-gerelateerde vraagstukken.

Voorbeelden die het advies beschrijft zijn onder andere overspannenheid onder jong volwassenen, ouderdomskwalen en druk gedrag van jonge schoolkinderen. Fenomenen als deze worden nu haast automatisch bestempeld als medisch probleem en opgelost met een medische oplossing (zoals Ritalin). Toch gaat het vaak niet slechts om een individueel probleem, maar is er meer aan de hand.

In een korte reeks portretten en verhalen laat de RVS mensen aan het woord die het thema van dit advies aan den lijve ondervinden.


Lees hier het portret Zonder label naar de middelbare school


Lees hier het portret Leven met dementie over meneer en mevrouw Molenaar

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur met als onderwerp “Mensen met dementie zijn niet anders dan wij” waarin meneer en mevrouw Molenaar voorbij komen.

Portret burn-out Mariëlle Lunenburg

  • Google+
  • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Reden temeer voor een integraal #zorgleefplan Lees ons advies #Heftineigenhand bit.ly/2i1ln6V @raadRVS twitter.com/DeGroene/statu…
raadRVS
@raadRVS
De kunst van het samenleven. Een nieuwe kijk op wijken,wonen en zorg leest u in het #WHOCARES briefadvies… twitter.com/i/web/status/9…
Alle tweets