Doelbepaling zorgt voor passende besluiten

Datum: 16 september 2018.
Doelbepaling zorgt voor passende besluiten

Medische besluitvorming met oudere patiënten met meerdere chronische aandoeningen (multimorbiditeit) kan complex zijn. Shared decision-making (SDM) oftewel ‘samen beslissen’ is nu nog niet goed ontwikkeld voor deze complexe gevallen. Om multimorbiditeit, waarden en voorkeuren van patiënten beter te integreren in ‘samen beslissen’, is een drie-doelen model ontwikkeld, wat bestaat uit ziektespecifieke of symptoomspecifieke doelen, functionele doelen en een nieuw type doelen, namelijk: fundamentele doelen. Dit staat beschreven in het proefschrift Collaborative goal setting. Towards a goal-oriented approach of shared decision-making in complex elderly care van Neeltje Vermunt, die op woensdag 12 september gepromoveerd is aan het Radboud UMC, en tevens werkzaam als Senior adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

‘Fundamentele doelen’ zijn doelen die levensprioriteiten, zoals waarden en belangrijkste persoonlijke relaties, specificeren en concretiseren, en persoonlijke keuzen expliciet maken. Het relatief simpele drie-doelen model kan worden gebruikt als leidraad voor doelbepaling in de praktijk.

Verder gaat het proefschrift in op interventies om doelen te bepalen en belemmerende en faciliterende factoren voor doelbepaling. Ook geeft het een breder maatschappelijk kader aan ’samen beslissen’ gebaseerd op door de patiënt bepaalde doelen en worden relevante factoren op micro-meso-en macroniveau in deze ontwikkeling van de zorg besproken.

Lees hier het proefschrift Collaborative goal setting. Towards a goal-oriented approach of shared decision-making in complex elderly care.

  • Google+
  • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
@raadRVS retweeted
Pieter Hilhorst
@Pieterhilhorst
Mooi stuk van @PaulineMeurs van @raadRVS over veel te dure medicijnen en we de macht van Big Pharma met Europese sa… twitter.com/i/web/status/1…
@raadRVS retweeted
Bas Leerink
@bas_leerink
Mooi artikel van onze voorzitter @raadRVS fd.nl/opinie/1270885…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.