De belofte van technologie

Datum: 22 april 2016.
De belofte van technologie

Algemeen secretaris/directeur Theo Hooghiemstra nam afscheid van de RVS. Het afscheid ging gepaard met een minisymposium, getiteld: “De belofte van technologie”. Aan de orde kwamen onder andere de ontwikkelingen in robotisering, internet of things, digitalisering en (andere) vormen van kunstmatige intelligentie. Deze gaan sneller dan mensen kunnen bijbenen en dringen – soms onzichtbaar – door in alle facetten van het dagelijks leven. Innovatie is een van de speerpunten in het programma van de RVS.

Tijdens de middag gingen drie RVS-raadsleden in debat over beloften en uitdagingen van technologie in de zorg. Daan Dohmen, Jan Kremer en José Manshanden gaven elk een pitch over de relatie tussen technologie en mens. Zij zijn eensgezind in hun overtuiging dat inzet van technologie veel kansen biedt om te zorg te verbeteren en verder te brengen. Tegelijkertijd zien ze de risico’s die hieraan kleven.

De drie raadsleden waren uitgenodigd om hun affiniteit met het thema vanuit hun expertise toe te lichten. Daan Dohmen, ondernemer en oprichter van zorginnovatiebedrijf FocusCura, benadrukte dat het succes van technologische veranderingen te veel wordt gemeten aan de snelheid van realisatie. ‘Als dat het criterium is, dan staat de mens niet centraal. De vraag moet zijn: In hoeverre verandert het de leefwereld ten goede? Innovaties werken alleen als ze aansluiten bij passie voor goede zorg.’

José Manshanden, themadirecteur Sociaal en lid van de directieraad van de gemeente Utrecht, is enthousiast over de technologische ontwikkelingen. Ze geeft óók aan dat de relatie tussen overheid en technologie lastig is; hoe moeten zij zich tot elkaar verhouden? Zij is van mening dat de overheid zich verder moet verdiepen in technologische ontwikkelingen en mogelijkheden.

Raadslid Jan Kremer is gynaecoloog en hoogleraar patiëntgerichte innovatie. Recentelijk startte Kremer een project om IVF-consults online aan te bieden, waardoor de patiënt vanuit huis in gesprek kan gaan met een specialist. Wanneer het gaat om technologische verbeteringen, is volgens Kremer de primaire en centrale vraag: Maakt het de positie van een patiënt sterker?

Alle drie de raadsleden zagen voor de RVS het belang van het kritisch beschouwen van de technologische ontwikkelingen. Vooral het benaderen vanuit verschillende perspectieven en mensen aan het denken zetten over de mogelijke kansen en bedreigingen van technologie werd door alle drie benadrukt. Deze benadering moet als een van de rode draden door de adviezen en producten van de RVS lopen. Niet voor niets is ‘de belofte van wetenschap en technologie’ een van de vier kernthema’s van de RVS.

Tijdens zijn afscheidsrede sloot Theo Hooghiemstra zich aan bij deze gedachte. Hoewel hij de bedreiging van technologie in de samenleving erkent, benadrukt hij ook juist de mogelijkheden. Hij sloot zijn toespraak dan ook af met het advies aan de RVS om vooral te blijven anticiperen op technologische ontwikkelingen.

  • Google+
  • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
@raadRVS retweeted
Pieter Hilhorst
@Pieterhilhorst
Mooi stuk van @PaulineMeurs van @raadRVS over veel te dure medicijnen en we de macht van Big Pharma met Europese sa… twitter.com/i/web/status/1…
@raadRVS retweeted
Bas Leerink
@bas_leerink
Mooi artikel van onze voorzitter @raadRVS fd.nl/opinie/1270885…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.