5e Els Borst Lezing

14 november 2017, 14:30 - 18:00

Locatie: Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag

14 november 2017 organiseert het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) de 5e Els Borst Lezing. Dit jaar houdt hoogleraar ouderengeneeskunde in Groningen en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, prof. dr. Joris Slaets de lezing. Daarnaast spreken onder meer longarts drs. Sander de Hosson, ethicus dr. Dorothea Touwen en inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg dr. Ronnie van Diemen. De titel van de lezing van Joris Slaets luidt:Kwaliteit van zorg: wie mag het zeggen?

Is de Nederlandse zorg internationaal toonaangevend of aanstootgevend? Beide uitersten komen voorbij in het publieke en politieke debat. Deze lezing gaat over een belangrijk spanningsveld bij de afgrenzing van ‘goede zorg’.

Staan daarbij normen (standaarden) uit de samenleving en beroepsgroepen centraal of het welbevinden van de persoon die zorg ontvangt? Dit zijn fundamenteel verschillende uitgangspunten die in de praktijk regelmatig conflicteren. Zo kan het nastreven van veiligheid ten koste gaan van vrijheid. Zetten we de deuren van de verpleeghuizen open zodat bewoners naar buiten kunnen en accepteren we daarmee risico’s en incidenten? Zijn we bereid om bij de publieke verantwoording van kwaliteit de wensen en verlangens van de persoon en zijn dierbaren een centrale plaats te geven? Naast of zelfs in plaats van de gangbare en kwantificeerbare normatieve indicatoren? Er zijn misschien geen eenduidige antwoorden op deze vragen te geven. Maar de huidige tijd vraagt om reflectie over ons morele kompas bij de zorg voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving.

We hopen u op 14 november a.s. te mogen begroeten.

Programma
14:30 Ontvangst
15:00 Inhoudelijk programma
17:00 Afsluiting en borrel

Meer informatie vindt u hier.

Aanmelding en nadere informatie
U kunt zich gratis aanmelden tot uiterlijk 6 november a.s. Een week voorafgaand aan de bijeenkomst ontvangt u de laatste informatie en de routebeschrijving.

  • Google+
  • LinkedIn
Recente tweets Uitklappen Inklappen
raadRVS
@raadRVS
Doelbepaling zorgt voor passende besluiten: raadrvs.nl/actueel/item/d… pic.twitter.com/EDsJvnGbrg
@raadRVS retweeted
Kinderopvangtotaal
@Kinderopvang_MV
De helft van de kinderen beweegt te weinig. Daarom pleiten deze raden voor meer beweging in het onderwijs en kinder… twitter.com/i/web/status/1…
Alle tweets

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.