Mensgerichte zorgtechnologie

De ontwikkelingen in robotisering, internet of things, digitalisering en (andere) vormen van kunstmatige intelligentie gaan sneller dan mensen kunnen bijbenen en dringen, soms onzichtbaar of geleidelijk, door in alle facetten van het dagelijks leven. Technologische ontwikkelingen, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie staan volgens meerdere onderzoeken op het punt van accelereren.

Hele robot

Zelflerend vermogen van kunstmatige intelligentie gaat een grote versnelling geven in een veranderende relatie tussen ons als mens en technologische ontwikkelingen en systemen. De mens gaat op enig moment in de tijd zelfs leven met systemen die intelligenter worden dan hijzelf. In de robotisering worden op het gebied van sociale interactie (social interpretation en social referencing) snelle vorderingen gemaakt. Volgens sommigen een ontwikkeling van ‘human superiority’ naar ‘digital superiority’ op allerlei gebieden.

Impact

Al deze beelden over de ontwikkelingen van technologie die uitvoerig onderzocht zijn en worden, roepen de vraag op wat deze ontwikkelingen (in samenhang) gaan betekenen voor de wijze waarop ‘mens en machine’ zullen gaan samenwerken en samenleven en meer specifiek wat de impact zou kunnen zijn voor het domein zorg en welzijn in relatie tot zorg voor eigen gezondheid en langer thuis wonen.

Mini-documentaires

De RVS heeft drie mini-documentaires laten maken om mogelijke veranderingen in zorg en samenleving in beeld te brengen. Deze zijn voor het eerst vertoond tijdens de RVS conferentie ‘Mens en Machine: wie maakt wie?’ op 16 mei 2017. Door op onderstaande gele links te klikken kunt u deze drie documentaires Familie Kumar, Familie Smit en Sofie bekijken.

Gezin Kumar

Familie Kumar

Het leven van de familie Kumar is ingrijpend veranderd door het samenspel van technologische ontwikkelingen.

Bekijk de documentaire

De heer en mevrouw Smit

Familie Smit

Mevrouw en mijnheer Smit kunnen nog thuis wonen dankzij de nieuwe technologie.

Bekijk de documentaire.

Sophie met één bionisch oog

Sophie

Sofie kan weer volledig zien. Een operatierobot heeft bij haar een bionisch oog geïmplanteerd. Fantastisch natuurlijk, maar Sofie heeft ook twijfels.

Bekijk de documentaire.

Daarnaast is met de deelnemers van de conferentie een prioritering aangebracht in onderwerpen die nadere advisering behoeven. Momenteel werkt de RVS binnen dit thema aan een advies met als onderwerp mensgerichte zorgtechnologie.

Projectleider

Leo Ottes